Viering 85-jarig bestaan museum 3 en 4 augustus 2019

Op 3 en 4 augustus van 11:00 tot 17:00 uur vieren wij het 85-jarig bestaan van boerderijmuseum De Lebbenbrugge met een PREUVERIEJE.

Museum Lebbenbrugge
  • Demonstraties van o.a. wecken, boter karnen, koken op houtkachel, nieuwjaarsrolletjes en knieperkers bakken in open vuur en op de moderne wijze, koken met de hooikist, koken op petroleumstel, roken van worst, spek en ham, sap maken, mosterd maken, fruit drogen, kool snijden en inmaken (zuurkool), snijbonen snijden en inmaken (zoute bonen).
  • Brood bakken in de vrijstaande bakoven. Beide dagen wordt er twee keer een oven vol brood gebakken. Zaterdag twee keer een oven vol “grijs” brood en zondag ook een keer een oven vol feestelijke “rezienemik” (rozijnenbrood). Beide dagen begint de bakker met het warm stoken van de oven. Het brooddeeg is dan inmiddels gemaakt en ligt te rijzen. Als de oven warm is, wordt die schoongemaakt en gaan de broden er in. Nadat ze een uurtje hebben gebakken worden ze uit de oven gehaald. Dagelijks worden de gebakken broden om ca. 12.30 uur en om 15.00 uur verkocht.
  • Uitleg over huisslachting en proeven van verschillende slachtproducten, zoals rolpens, bakbloedworst, bakleverworst, balkenbrij, hoofdkaas, ingemaakt vlees.
  • Terras met bierproeverij van de Heeren van Borculo, kruidentheeën, waaronder munt, vlierbloesem, lindebloesem, braamblad, brandnetelblad et cetera, huisgemaakte likeuren van o.a. sleedoornpruimen, mispel en kweepeer en limonade van vlierbloesemsiroop en groene walnotensiroop. Bij de thee eigen gemaakte koek en gebak.
  • Proeverij en verkoop van huisgemaakte jam, gekonfijte groene walnoot, zoetzuur, weckproducten, sap, gelei, chutney, mosterd, siroop, azijn, saus, moes en compote.
  • De Lebbenbrugge-imker is aanwezig en laat u honing proeven en demonstreert hoe vroeger en nu honing werd gewonnen uit korven en kasten. De Lebbenbruggehoning is ook te koop.
  • We laten zien hoe walnoten “veilig” werden bewaard voor grijpgrage kinderhandjes.
  • Proeven van zoetzuur van tulpenbollen en ingemaakte eieren.
  • Verkoop van de opbrengst van moestuin en bongerd.
  • Beide dagen verkoop van “eigen” gemaakte soep. Op zaterdag de inmiddels bekende en veel geprezen mosterdsoep en op zondag, hoe kan het anders, Zundagse soep van de zaterdag op het petroleumstel getrokken bouillon van vlees en botten, gevuld met groenten en kruiden vers van het land.
  • Beide dagen demonstratie en verkoop van bloem-, kruiden- en natuurschikkingen.

Foto-impressie