Publicaties

De Meester H.W. Heuvelstichting en enkele bestuursleden zijn betrokken bij een aantal publicaties waarin onder andere De Lebbenbrugge en Meester H.W. Heuvel genoemd worden. Een aantal boeken is te koop bij het museum.

Nieuw: De Lebbenbrugge: door de eeuwen heen

Teksten: Ben van Dijk. Meester H.W. Heuvelstichting, Borculo 2019.

Lebbenbrugge affiche kleinKennis van taal en geschiedenis leert je anders kijken naar de wereld om je heen.

De historie van dit authentieke en unieke gebouw aan een oude hessenweg en vlakbij het voormalige grensriviertje de Slinge en het prachtige Galgenveld zult u door het lezen van dit boek anders beleven. De ontwikkeling van katerstede, jachthuis, postplaats en tolboerderij tot museum geeft een beeld van permanente strijd om bestaanszekerheid. Een armlastige stichting die alle stormen trotserend, uiteindelijk de boerderij en de omgeving weet om te toveren tot een trefpunt voor historie, cultuur en natuur.

De Lebbenbrugge, het gebouw en zijn omgeving, blijft tot de verbeelding spreken.

"De Lebbenbrugge: door de eeuwen heen" is voor 7,50 euro te koop bij het museum en verder bij Toeristische Informatie Borculo/VVV, boekhandel CIGO te Borculo en boekhandel Lovink te Lochem. Bezorgkosten 3,50 euro.

 


 

Nieuw: De geheimen van den ouden weg

1343 voorkOp pad met meester Heuvel door het landschap, de natuur en de historie tussen Borculo en Barchem. Een wandeling van 12 kilometer vanuit museum De Lebbenbrugge.

Uitgeverij: Fagus, IJzerlo 2019 in opdracht van de Meester H.W. Heuvelstichting.
Teksten: Ben van Dijk, Willem Drok, Hendrik Willem Heuvel, Johan van Rhijn;
Foto's: archief Meester H.W. Heuvelstichting, Ben Tragterm Provincie Gelderland, Willem Drok;
Kaarten: Provincie Gelderland
ISBN 978-94-91634-74-1; NUR 502 Wandelgidsen.

'Meester' Hendrik Willem Heuvel (1864-1926) vertelde verhalen over het land en het volk van de Achterhoek. Zijn boek Oud Achterhoeksch boerenleven kende maar liefgst elf herdrukken en staat bij vele Achterhoekse gezinnen in de boekenkast. In zijn onbekende essay "De geheimen van den ouden weg" beschrijft hij een wandeling over de weg tussen Borculo en Barchem.

"De geheimen van den ouden weg" is voor 6,95 euro te koop bij het museum en verder bij Toeristische Informatie Borculo/VVV, boekhandel CIGO te Borculo, boekhandel Lovink te Lochem en Utrgeverij Fagus te IJzerlo. Bezorgkosten 3,50 euro.

Viering 85-jarig bestaan museum 3 en 4 augustus 2019

Op 3 en 4 augustus 2019, van 11:00 tot 17:00 uur vierden wij het 85-jarig bestaan van boerderijmuseum De Lebbenbrugge met een PREUVERIEJE.

Museum Lebbenbrugge

 • Demonstraties van o.a. wecken, boter karnen, koken op houtkachel, nieuwjaarsrolletjes en knieperkers bakken in open vuur en op de moderne wijze, koken met de hooikist, koken op petroleumstel, roken van worst, spek en ham, sap maken, mosterd maken, fruit drogen, kool snijden en inmaken (zuurkool), snijbonen snijden en inmaken (zoute bonen).
   
 • Brood bakken in de vrijstaande bakoven. Beide dagen wordt er twee keer een oven vol brood gebakken. Zaterdag twee keer een oven vol “grijs” brood en zondag ook een keer een oven vol feestelijke “rezienemik” (rozijnenbrood). Beide dagen begint de bakker met het warm stoken van de oven. Het brooddeeg is dan inmiddels gemaakt en ligt te rijzen. Als de oven warm is, wordt die schoongemaakt en gaan de broden er in. Nadat ze een uurtje hebben gebakken worden ze uit de oven gehaald. Dagelijks worden de gebakken broden om ca. 12.30 uur en om 15.00 uur verkocht.
   
 • Uitleg over huisslachting en proeven van verschillende slachtproducten, zoals rolpens, bakbloedworst, bakleverworst, balkenbrij, hoofdkaas, ingemaakt vlees.
   
 • Terras met bierproeverij van de Heeren van Borculo, kruidentheeën, waaronder munt, vlierbloesem, lindebloesem, braamblad, brandnetelblad et cetera, huisgemaakte likeuren van o.a. sleedoornpruimen, mispel en kweepeer en limonade van vlierbloesemsiroop en groene walnotensiroop. Bij de thee eigen gemaakte koek en gebak.
   
 • Proeverij en verkoop van huisgemaakte jam, gekonfijte groene walnoot, zoetzuur, weckproducten, sap, gelei, chutney, mosterd, siroop, azijn, saus, moes en compote.
   
 • De Lebbenbrugge-imker is aanwezig en laat u honing proeven en demonstreert hoe vroeger en nu honing werd gewonnen uit korven en kasten. De Lebbenbruggehoning is ook te koop.
   
 • We laten zien hoe walnoten “veilig” werden bewaard voor grijpgrage kinderhandjes.
   
 • Proeven van zoetzuur van tulpenbollen en ingemaakte eieren.
   
 • Verkoop van de opbrengst van moestuin en bongerd.
   
 • Beide dagen verkoop van “eigen” gemaakte soep. Op zaterdag de inmiddels bekende en veel geprezen mosterdsoep en op zondag, hoe kan het anders, Zundagse soep van de zaterdag op het petroleumstel getrokken bouillon van vlees en botten, gevuld met groenten en kruiden vers van het land.
   
 • Beide dagen demonstratie en verkoop van bloem-, kruiden- en natuurschikkingen.

Belastingvoordeel voor donateurs ANBI's

Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting het bedrag van de gift aftrekken.

Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. Het drempelbedrag voor gewone giften is 1% van uw drempelinkomen met een minimum van € 60. Wat u meer heeft betaald dan dit drempelbedrag mag u aftrekken.

Het drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. U mag niet meer aftrekken aan gewone giften dan het maximum: 10% van uw drempelinkomen.

Extra belastingvoordeel voor donateurs van Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek.

 • Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.
 • Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Ook Vereniging Vrienden van De Lebbenbrugge is een culturele ANBI

Belastingvoordelen voor ANBI's

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI's) kunnen gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven, schenken en de energiebelasting. Zij hoeven geen belasting te betalen over de gift. Wel moeten zij de volledige gift besteden aan het doel dat in hun Statuten staat.

Wilt u controleren of u te maken heeft met een (culturele) ANBI? Ga dan naar de rekenhulp ANBI van de belastingdienst. Vul bijvoorbeeld "Lebbenbrugge" in en u vindt zowel het museum als de vereniging.

Expositie

HoetinkVanaf 1 mei tot en met 30 oktober kunt u op de dagen dat het museum geopend is, de expositie bezoeken. De expositie gaat over Bernhard Jacob Hoetink.

De expositie van dit jaar is gewijd aan foto's van Twente en Achterhoek van de Warnsveldse fotograaf, Bernard Jacob Hoetink (1876-1960). Een eeuw geleden trok hij veel op met meester Hendrik Willem Heuvel, de schrijver van het tot in deze eeuw herdrukte boek ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven’ en diverse Gidsen voor Achterhoek, Twente en Veluwe. Hoetink werd geroemd om zijn ‘kunstenaarsoog’. Bij het werk van Heuvel schiep hij zijn eigen beelden.

De door Ben van Dijk samengestelde expositie is naar aanleiding van een artikel van Arend J. Heideman over Hoetink. Van Dijk selecteerde voor de expositie vooral vrij onbekend werk uit de nalatenschap van meester Heuvel en de foto's dateren zo rond 1915. Het verstilde beeld van Hoetink en de prozaïsche teksten van Heuvel samen leveren een geweldig mooi tijdsdocument op. 

De expositie is op de zolder van de oude schuur en is dagelijks tot 1 november geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

artikel hoetink tubantia

Activiteitenkalender

Activiteiten kalender

Let op! De midwintermiddag wordt niet op zondag 15 december a.s. gehouden

maar op zaterdag 14 december van 13.00 tot 17.00 uur!

 Naar boven

Foto-impressie