Museum De Lebbenbrugge

De Lebbenbrugge heeft een rijke geschiedenis
Lees en bekijk hier het verhaal 
van een van de oudste musea van Nederland

De geschiedenis van De Lebbenbrugge begint ver terug in de tijd, als er laat in de Middeleeuwen een boerderijtje gebouwd wordt aan de 'Lebbenkbrugdijk', destijds nog een zanderig karrenspoor. Nu is dat de Lebbenbruggedijk, maar in die tijd was dat een Hessenweg, een belangrijke handelsroute vanaf de handelssteden in Duitsland naar onze Hanzesteden Zutphen en Deventer. Grote karren met paarden ervoor reden over deze zanderige en vaak modderige weg en vervoerden zo hun handelswaar over deze route. 

Borculo lag destijds nog in het gebied waar de bisschop van Münster (Duitsland dus) het gezag voerde. Bij de brug over de Lebbinkbeek, het huidige riviertje de Slinge, passeerden de handelaren de grens naar Gelre, het huidige Gelderland. Vandaar de naam Lebbenbrugge.

Aan dat boerderijtje werd ook een dwars voorhuis gebouwd, De heren van Borculo gebruikte dat onder andere als uitvalsbasis voor de jacht. Vanwege de handel over de Hessenweg en de vele passanten werd de Lebbenbrugge later ook een tolhuis. Van de inkomsten uit deze tolheffing werden onder ander de handelsweg en de brug onderhouden. Omdat deze handelaren en reizigers natuurlijk ook hun rust nodig hadden, wat wilden eten en wellicht ook wilden overnachten, kreeg de Lebbenbrugge later ook de functie van een herberg.

Toen in 1648 met de Vrede van Münster de 80-jarige oorlog met Spanje eindigde, en het post-en handelsverkeer weer op gang kwam, kreeg de Lebbenbrugge ook nog de functie van een belangrijke handelspost. De tolheffing wordt in deze periode extra belangrijk; door de oorlog had deze streek immers veel schade opgelopen.

Over de vroege bewoners van de Lebbenbrugge is niet veel bekend, maar vanaf half 18e eeuw wordt de Lebbenbrugge bewoond door pachters; boerenfamilies met zelfvoorzienende boerenbedrijfjes. De boerderij is door de eeuwen heen waarschijnlijk meerdere maken gerestaureerd en aangepast, maar toen begin 1900 de laatste bewoners vertrokken, was het een behoorlijk vervallen gebouw. Deze verwaarloosde Lebbenbrugge is toen opgekocht en opgeknapt door de H.W. Heuvelstichting. Deze stichting is vernoemd naar de voor deze streek zo legendarische meester Hendrik Willem Heuvel. 

In 1934 wordt De Lebbenbrugge, na een intensieve renovatie,  officieel als museum geopend en daarmee is het een van de oudste musea in Nederland.

Hiermee blijft dit bijzondere gebouw op deze historische locatie behouden voor nu en de komende generaties.

De Lebbenbrugge is als museum ondergebracht bij de Meester Hendrik Willem Heuvelstichting en is financieel geheel afhankelijk van de entreegelden, de bescheiden catering, de donaties, giften en onze 'vrienden'.  Wilt u ook Vriend worden van De Lebbenbrugge? Dat kan! Klik hier voor meer informatie hierover.

Share by: